Den 10 oktober varje år infaller WHO:s instiftade dag World Mental Health Day. Varje år kommer den med olika teman, vilken i år 2024 blev – Psykisk hälsa på arbetsplatsen. På Always Mind jublar vi förstås av glädje då det är vårt tema varje dag, året runt!

WHO:s hemsida kan man läsa, i översättning; ”WHO går samman med partners för att lyfta fram den viktiga kopplingen mellan psykisk hälsa och arbete. Säkra och hälsosamma arbetsmiljöer kan fungera som en skyddande faktor för psykisk hälsa. Ohälsosamma förhållanden, inklusive stigmatisering, diskriminering och exponering för risker som trakasserier och andra dåliga arbetsförhållanden, kan utgöra betydande risker, vilket påverkar den psykiska hälsan negativt, övergripande livskvalitet och följaktligen deltagande eller produktivitet i arbetet. Med 60 % av världens befolkning i arbete behövs brådskande åtgärder för att säkerställa att arbetet förebygger risker för psykisk hälsa och skyddar och stöder den psykiska hälsan på arbetet.

Det är viktigt för regeringar, arbetsgivare, de organisationer som representerar arbetare och arbetsgivare och andra intressenter som ansvarar för arbetarnas hälsa och säkerhet att arbeta tillsammans för att förbättra den psykiska hälsan på arbetsplatsen. Åtgärder för att ta itu med psykisk hälsa på jobbet bör göras med ett meningsfullt engagemang från arbetstagare och deras företrädare och personer med erfarenhet av psykiska tillstånd. Genom att satsa krafter och resurser på evidensbaserade förhållningssätt och insatser i arbetet kan vi säkerställa att alla har möjlighet att trivas på jobbet och i livet. Låt oss agera idag för en hälsosammare framtid.”

Kanske uppskattar jag de två sista meningarna bäst, förmodligen för att de är mest, vad kan vi faktiskt göra? Det går ju i linje med Always Minds dagliga idé. Genom att satsa krafter och resurser på evidensbaserade förhållningssätt och insatser i arbetet kan vi säkerställa att alla har möjlighet att trivas på jobbet och i livet. Låt oss agera idag för en hälsosammare framtid. Mer information om just det finner ni i Always Mind-paletten här 💗!

Vilket blir ert nästa steg i en mer hälsosam framtida arbetsplats?

Alla steg räknas, tillsammans förändrar vi världen 🌍, Helena