Filmen kom ut 2015 och jag såg den redan då men hade nu anledning att se om den igen nyligen. Berättelsen handlar om huvudpersonen Jenny och hennes familj. Parallellt med Jennys yttre värld får man följa hennes inre. Älskar idén!

Jennys familj flyttar från det trygga livet i en småstad till storstaden San Francisco. Precis som alla andra styrs Jenny av sina känslor – Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Känslorna bor i Huvudkontoret, ett kontrollcentrum inuti Jennys hjärna, och just nu kämpar de med anpassningen till en ny stad, ett nytt hus och en ny skola.

Om man som Always Mind vill göra ämnet Psykisk hälsa, så tillgängligt som möjligt för så många som möjligt, så tilltalar verkligen Insidan ut. Disney har verkligen på ett intressant och pedagogiskt och dessutom trovärdigt vis lyckats med att förmedla hur våra känslor samverkar med varandra. Ibland tillsammans och ibland motstridigt. Hur som helst påverkar de oss. Och om känslornas viktigaste och högst prioriterade uppgift är att få oss att överleva, så får de ibland en lite knepig uppgift när vi har lämnat savannen och förflyttat oss till den moderna världen.

Filmen skulle jag vilja påstå passar alla åldersgrupper, från de minsta till de äldsta. Om inte annat ett bra sätt att efteråt få oss att prata om det här ämnet – psykisk hälsa. Såväl i familjen, klassen, arbetsplatsen eller mellan generationer. Kanske något att titta på tillsammans under lediga juldagar!

Enjoy!

Helena