När jag var ute och sprang häromdagen lyssnade jag på lyssnarnas val av sommarvärd i P1 2012. Den som pratade var ingen mindre än Björn Lindeblad Natthiko. Trots att jag har både lyssnat och läst mycket om och med Björn så hade jag faktiskt ingen aning om att han debuterade som en profil för oss svenskar genom just sommarprogrammet. Eller alltså, genom att han var framröstad. Jag kan inte annat än säga att jag hann tänka, gudskelov att vi valde just honom det där året! Om inte, kanske hans klokskap förvisso, med lite tur, hade nått fram till oss genom andra vägar… Men ändå, puh liksom!

Många av er har säkert hört Björn i olika sammanhang likt mig. Men det var i alla fall hur som helst väldigt intressant att få höra hela berättelsen om hur han hade sprungit igenom skola, utbildning och en snabbkarriär i näringslivet. Sedan på väg in på en ekonomichefspost så kände han hur något inom honom starkt signalerade ”nej”, det är inte det här du vill.

”Jag var som det sägs, lyckad men inte lycklig.”

Björn beskriver sig vid tillfället att han hade alla yttre tecken på framgång. Han hade tagit sig fram genom livet på mycket vilja och lika mycket disciplin, men upplevde att det han behövde var en ny drivkraft. Han har sin inre röst att tacka, en intuition hjälpte honom att ta ett stort beslut förvånansvärt enkelt; Jag säger upp mig.

Björn refererar till Einstein som ska ha sagt; ”Förnuftet är vår tjänare. Intuitionen är vår gåva.” Men att vår kultur har gjort tjänaren till mästare och glömt bort gåvan. För Björn blev det tydligt, förhållandevis tidigt i livet (det är förstås subjektivt, men har var iaf 26år), att vara lyckad är inte detsamma som att vara lycklig. Och därefter börjar hans sökande. En resa som vi får följa med på genom sommarprogrammet. Och flera av oss har nog fortsatt följa hans tankar om livet, själen och vårt inre mående efter dess.

När det gäller röster, texter, poddar och musik som behandlar klokskapet om vår intuition och förhållningssätt till livet blir nog de som är intresserade varken fullärda eller mätta. Vad vi tar till oss och hur vi gör det beror mycket på var vi befinner oss i livet. Vi är mottagliga för olika saker. Vissa insikter kommer första gången man hör dem. Andra kommer först när man hör dem senare. Lite så var kanske Björns sommarprat för mig. Jag hörde några saker för 10år sedan och andra nu när jag lyssnade igen.

För dig som också vill lyssna – Björn Natthikos sommarprogram

Helena