I söndagens ledare i SvD skriver Paulina Neuding om sitt löfte att ”veranda mer” under 2024. Hon inleder sin text med insikter från boken ”The soul of civility: Timeless principels to hela society and ourselves” (St Martin’s press 2023) skriven av Alexandra Hudson. En bok som tar upp begreppet ”veranda” som verb.

Uttrycket kommer från engelskan ”to porch”. Ett gammalt (nu tynande) amerikanskt sätt att umgås. Det har helt enkelt gått ut på att man låter den privata verandan fungera som en allmän samlingsplats för grannskapet. Verandan tjänade bokstavligt talat som en öppen plats för umgänge.

Paulina beskriver hur verandandet började minska redan i slutet på 1800-talet när man arkitektoniskt började bygga husen mer med verandan vänd in mot gården. Det vill säga, inte längre ut mot gatan. Tillfällena för spontanhäng minskade således.

Att umgås med sina grannar och närområde är ett sätt att inkludera, minska anonymiteten, öka säkerheten, minska brotten och inte minst – höja det psykiska välbefinnandet!

Nu råkar jag visserligen inte ha en veranda vänd mot vägen, men väl en takterrass. Så hur svårt ska det vara. Jag ska banne mig bidra till lite mer spontant, enkelt, opretentiöst ”verandande”!

Så med det sagt, bjud hem en eller flera personer till dig. Och glöm för guds skull inte att till en förbipasserande säga, hej !

Helena