Idag den 18 november 2023, är det International Survivors of Suicide Loss Day. Dagen är införd av den amerikanska kongressen som en dag för att uppmärksamma familj och vänner som är efterlevande till någon som har gått bort i suicid. Dagen infaller alltid på den sista lördagen före Thanksgiving. Med bakgrund mot att den aktuella tiden upplevs som en svår tid för många som kämpar med just sorg och saknad. Inte minst för dem som upplever ensamhet. 

Det var senator Harry Reid som år 1999 introducerade förslaget till den amerikanska senaten vilket sedan ledde till skapandet av den här dagen för suicidefterlevande. Reid själv är en efterlevande till sin pappa som han förlorade i suicid. Sedan några år tillbaka har dagen spridit sig över världen och blivit internationellt engagerande.

Till dig som just nu upplever en ledsamhet, ensamhet, sorg, saknad, ilska, oro, ångest, för mycket känslor, för lite känslor eller någonting annat som gör att tillvaron känns mörk och tung. Jag önskar av hela mitt hjärta att du kan finna orken, ordet och modet att be någon i din omgivning om HJÄLP. För jag lovar dig, att dina nära vill hjälpa dig. Men det är inte alltid som de förstår. Tyvärr. Därför behövs dina ord. Hur tufft det än kan kännas att berätta, så är det värt det. Be om hjälp. Eller skrik om du så måste!

Jag hejar på dig. Lycka till!

Med kärlek, Helena