Som skild med barn så kommer det att komma en första julafton utan barnen. Julen där de spenderar tiden med sin andra förälder (om man nu inte har lagt upp det på något annat sätt). Hur som helst så kom den julen för mig i år. Redan mycket tidigt kände jag att; då struntar jag i hela julen och gör något helt annat.

Något helt annat, visade sig bli en resa till andra sidan jorden – Costa Rica närmare bestämt. Ett privilegierat val såklart, men ett värde som trots det inte rättvist kan placeras i den andra vågskålen till den skål med högtiden tillsammans med sina barn. Olika saker, ja ni förstår.

Varför berättar jag det här? Jo för jag vill hylla den spontana repliken som en kanadensisk dam gav mig. På självaste julafton och allt. Vi var ute och seglade ett stort sammansatt gäng där vi inte kände varandra sedan tidigare. Medan min pojkvän (manvän?) var ute och snorklade så mötte jag den här kvinnan och vi började samtala med varandra. Kvinnan var kanske femton år äldre än mig och vi pratade lite om ditten och datten, väder och vind. Kvinnan och hennes make hade bland annat firat jul tillsammans med sina vuxna barn veckan innan och skulle nu semestra i Centralamerika i två veckor.

Jag som började närma mig slutet av min resa berättade således om våra äventyr som vi hade varit med om, do and don’ts och så vidare. Upprymt! Men så beskrev jag även vår kringsituation med det faktum att det var den första julen tillsammans utan våra barn, att vi två funnit varandra och varför vi hade hamnat här – på en båt i Stilla havet. Men mer i en bisats ändå. Men det fina när jag berättade om barnen, de tre flickorna som vid tillfället var hemma och firade sina julaftonar med sina respektive släkter, så kände kvinnan in något. Eller så var det livserfarenheten som talade. Hur som spelade det ingen roll att vi varken kände varandra särskilt väl eller att vi hade levt våra liv på varsina kontinenter. Hon sa spontant;

”You know you are allow to have fun, right?”

Jag tar kvinnans ord med mig och säger dem vidare till dig och dig och dig. You are allow to have fun.

Helena