Jag har skrivit den här boken för att jag, Caroline Ihre, vill vara en röst i kampen mot att bryta tystnaden kring missbruk och psykisk ohälsa. Det är viktigt att olika röster får höras om de här ämnena för att bilden inte ska bli för ensidig. Jag hoppas att jag som kvinna och fortfarande relativt ung kan bidra med ett perspektiv.

Jag började skriva boken tidigt i min nykterhet och då som ett sätt för att bearbeta mina upplevelser. Den utvecklades snabbt till något jag kände att jag ville ge vidare och drömmen om att få ge ut boken växte. När mailet från förlaget kom satt jag på Kebnekaises fjällstation och hade samma dag gjort ett misslyckat topptursförsök. Det tog en stund innan jag förstod vad som stod i mailet. Kroppen gjorde så ont men hjärtat var så lätt och glädjetårar rann ner för min kinder. 

Knappt ett år senare håller jag nu i min bok. Det är en otrolig känsla, det är både läskigt och spännande att släppa ut den här boken i verkligheten. 

Titeln Bakom min stängda dörr syftar till att belysa att allt inte alltid är vad det ser ut att vara utåt. Min önskan är att fler ska få förståelse för att ett missbruk kan se ut på många olika sätt. För visst är det en viss typ av person du ser när du tänker på en alkoholist? Det är förmodligen inte en högpresterande ung kvinna som håller på med hästar och har ordning på både lägenhet och ekonomi du tänker på i första hand. Bakom varje stängd dörr finns en verklighet och en sanning som hålls dold för omgivningen. I mitt fall var skammen så stor att jag inte vågade öppna upp på ett ärligt sätt. Men jag var till slut tvungen att ta mig genom alla skamkänslor och öppna dörren och erkänna mitt beroende för att hitta ett sätt att leva. 

Boken är skriven till unga vuxna som känner sig vilsna i början av vuxenlivet. Den vill inspirera till att våga gå sin egen väg, lyssna inåt på vad du vill och visa att även om mycket är tufft finns en väg framåt. 

Men den är också skriven till dig som vill ha stöd och inspiration till att det går att bryta ett missbruk, hitta en väg framåt och skapa ett liv och en vardag där du mår bra.

Det är inte en mörk bok men jag vill ändå förmedla en känsla för hur det var för mig. Jag vill att boken ska kunna användas som inspiration i sammanhang där unga personer finns.

Jag önskar er alla en fin sommar! Ta hand om er!

Caroline

Boken finns att köpa här:

Adlibris

Bokus

Jag finns på Instagram: caroline.ihre och på Facebook och LinkedIn.