Imorgon, den 19 november 2022, är det International Survivors of Suicide Loss Day. Dagen är införd av den amerikanska kongressen som en dag för att uppmärksamma familj och vänner som är efterlevande till någon som har gått bort i suicid. Dagen infaller alltid på den sista lördagen före Thanksgiving. Med bakgrund mot att den aktuella tiden upplevs som en svår tid för många som kämpar med just sorg och saknad. Inte minst för dem som upplever ensamhet. 

Det var senator Harry Reid som år 1999 introducerade förslaget till den amerikanska senaten vilket sedan ledde till skapandet av den här dagen för suicidefterlevande. Reid själv är en efterlevande till sin pappa som han förlorade i suicid. Sedan några år tillbaka har dagen spridit sig över världen och blivit internationellt engagerande.

SPES (Suicid Prevention och Efterlevandestöd) uppmärksammar den här dagen i år tillsammans med sitt 35-årsjubileum på the Park i Stockholm. Syftet med dagen är att belysa efterlevandes situation och känna gemenskap och hopp i gemensamma svåra erfarenheter. Några av gästerna är inte mindre än; Frida Boisen, UllaKarin Nyberg (omnämnd i Always Minds inslag här) och Lasse Gustafsson. Och det bästa av allt… Det finns möjlighet att följa med under den här lördagseftermiddagen och kvällen på länk. Se YouTube-fönster nedan.

Helena