På morgonen den första dagen på det nya året 2023, fick jag tillsammans med Örjan Gruden gästa Nyhetsmorgon i TV4. Oerhört tacksam för att Nyhetsmorgon gav psykisk ohälsa sin tid denna viktiga dag.

Samtidigt som 14min är långt i Nymo-sammanhang är det kort för ämnets karaktär. Men väl en, förhoppningsvis, betydelsefull glimt till det vi vill förmedla.

Så till alla er som läser det här

Om utrymmet skulle varit större, så skulle jag velat fylla ut med mer hopp och konkreta råd till de som just nu är drabbade av psykisk ohälsa, personligen eller som anhörig. Det är ju det hela Always Mind bygger på. Jag vill så gärna nå alla er som idag kämpar med psykiskt ovälmående, oavsett om det är du själv, en familjemedlem eller vän.

Är du själv drabbad? Försök att berätta. Är det någon i din närhet? Våga fråga. Får du höra en medmänniskas berättelse? Ta dig tiden att lyssna. Och får du höra om någons inre mindre bra mående? Respektera vikten av dess känsliga innehåll.

Strunta i socialt accepterade ramar

Och till er alla – Det är alltid bättre att göra någonting än ingenting. Dessutom skulle jag vilja uppmuntra till att strunta i alla socialt accepterade ramar. Följ ditt hjärtas röst! Lägg dig ner på marken och skrik om det är det som krävs för att visa hur illa du mår! Ring 55 gånger tills den du älskar svarar, eller sparka in en dörr om du är orolig för den som finns på andra sidan. Chansen finns tills det är för sent.

Med kärlek, styrka och förhoppning, önskar jag er ett fint 2023.

Helena